Om dette arrangement

Tid
18:45 - 21:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Lokalitet
Salen
Target
For alle
Foredrag og debat

Yngre med årene

12.10.21
Livestreamet videnskabsforedrag fra Aarhus Universitet

Foredrag ved professor Bente Klarlund Pedersen, Københavns Universitet, overlæge på Rigshospitalet og leder af Center for Aktiv Sundhed.

Ikke bare livsstil, men også livsindstilling, er med til at bestemme om vi får et langt liv med få eller ingen ”skranteår” – som Bente Klarlund så sigende har døbt årene i alderdommen, hvor mennesket bliver gradvist skrøbeligere. 

Hver gang en celle deler sig, ryger der et lille stykke af telomererne. 
Man kan sige, at vores celler er udstyret med et klippekort, hvor der for hver enkelt celledeling ryger et klip fra enden af kromosomerne. På et tidspunkt er klippekortet tomt, og så vil cellen aldrig kunne dele sig mere. Man siger, at cellen er gået ”i alderdom”.

Det viser sig, at kronisk inflammation giver korte telomerer og får aldringsprocessen til at køre hurtigt, mens en sund livsstil og en optimistisk livsindstilling bremser inflammationen og styrker kromosomerne.

Ungdommens kilde er altså fundet. Det handler om sund kost, absolut ingen røg, vin i moderate mængder og rigeligt med bevægelse og søvn.

Det er således muligt at forsinke aldringen, og du bestemmer selv – i et vist omfang – om du vil dø som en rask 90-årig eller som en syg 80-årig. Du kan nemlig vælge at følge en livsstil, hvor dine celler og dermed din krop i biologisk forstand bliver yngre.

Tirsdag den 12. oktober kl. 18.45-21
Kulturhus Måløv