Om dette arrangement

Tid
18:45 - 21:10
Pris
Gratis
Bibliotek
Target
For alle
Foredrag og debat

Stjernernes vilde liv

28.03.23
Livestreamet videnskabsforedrag

Hvem har ikke stået og kigget op på stjernehimlen og peget på de klareste stjerner?

Med dette foredrag bliver du meget klogere på alt det, du ser på himlen.

Når vi ser op på stjernehimlen, ser vi stjerner i alle livsstadier - fra nye stjerner der lige er blevet dannet i interstellare gasskyer til rester efter stjerner, hvis liv er endt i en voldsom eksplosion. 

Fra fødsel til død gennemgår stjernerne forskellige udviklingsstadier – alt efter deres masse og deres ydre og indre forhold. Men fælles for alle stjerners livscyklus er, at de dannes af støv og gas, der trækker sig sammen og udsender lys i millioner eller milliarder af år for så at ende deres liv kaotisk som ustabile stjerner eller ultimativt som supernovaer, der udslynger støv og gas og giver liv til nye stjerner.

I løbet af foredraget vil du høre om stjernernes vilde liv og om nogle af de mere eksotiske typer af stjerner, som findes ude i Universet. 

Du vil også høre om, hvordan vi kan "kigge ind" i stjernerne ved at studere de lydbølger, de udsender – det som kaldes asteroseismologi. Hør også om hvad stjernernes "musik" fortæller os om deres indre.

Du vil få at se, hvordan forskerne ”bygger" stjerner i en computer, og hvordan man kan sammenligne dem med stjernerne i Universet og dermed blive klogere på, hvordan de vil udvikle sig. 

Hør også om nogle af de målinger og resultater forskerne har fået fra NASA’s rumteleskoper Kepler og TESS, ESO’s teleskoper i Chile og teleskoperne i SONG-netværket.

Til slut vil du komme med en tur rundt på stjernehimlen og se og høre om en række udvalgte stjerner i forskellige stadier af deres vilde og fascinerende liv.

Aftenens foredragsholdere er adjunkt i astrofysik Mia Sloth Lundkvist og professor i astrofysik Hans Kjeldsen, begge fra Aarhus Universitet

Tirsdag den 28. marts kl. 18.45-21
Kulturhus Måløv
Gratis billetter
 

Materialer