Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Lokalitet
Loftet
Target
For alle
Foredrag og debat

Søvn og immunforsvaret

25.10.22
Livestreamet videnskabsforedrag fra Aarhus Universitet

Hvad siger forskningen om sammenhængen mellem søvn og immunforsvar? 

Få et indblik i hvad sker der i hjernen og kroppen, når vi sover, hvorfor vi egentlig skal sove, og hvor meget søvn der er nødvendigt for et godt helbred. 

Søvnmangel og dårlig søvn er et stigende problem i vores samfund. Hvis vi sover for lidt, har det direkte konsekvenser for hjernens funktion, og bare én time for lidt søvn pr. nat giver målbare forringelser af hjernen. Det er dog ikke kun hjernen, der tager skade af for lidt søvn.

Vores immunforsvar er nemlig også dybt afhængig af søvnen og bruger hver nat på at restituere, så det igen den næste dag kan beskytte os mod virus og bakterier. Det er også immunforsvaret, der dagligt leder efter begyndende cancer og fjerner de syge celler. Derfor er det måske ikke så mærkeligt, at for lidt søvn fører til øget risiko for infektionssygdomme og cancer. 

Omvendt påvirker immunforsvaret også søvnen. Alle ved, at man sover mere, når man for eksempel har influenza, og samtidigt er der også mange sygdomme, der fører til dårligere søvn. 

Narkolepsi er ét eksempel på en sygdom, hvor immunforsvaret har ødelagt hjernens søvnregulering. 

Dette foredrag handler specifikt om sammenhængen mellem vores søvn og immunforsvar med udgangspunkt i den nyeste forskning på området. 

Neurofysiolog Birgitte Rahbek Kornum holdt i foråret 2022 foredraget ’Den sovende hjerne’ hvor omdrejningspunktet var en generel forståelse af søvn. I dette foredrag vil hun specifikt fortælle om sammenhængen mellem søvn og immunforsvaret.

Med denne aktivitet støtter Ballerup Bibliotekerne op om FNs verdensmål 4: Kvalitetsuddannelse: Vi skal sikre alle lige adgang til kvalitetsuddannelse og fremme alles muligheder for livslang læring.

Tirsdag den 25. oktober kl. 19-21
Kulturhus Måløv, Loftet
Gratis billetter

Debatsalon om "Søvn og immunsystemet"