Om dette arrangement

Tid
18:45 - 21:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Lokalitet
Salen
Target
For alle
Foredrag og debat

Myrer

25.04.23
Livestreamet videnskabsforedrag

Myrer minder ret meget om os mennesker.De organiserer sig i samfund med dronninger, slaver og statskup, og de kan regulere temperaturen i deres myretuer. 
Myrerne har endda "opfundet” landbruget: de kan nemlig også holde husdyr. 

Kom og hør hvordan myrerne bruger deres strategier, og hvordan strategierne blev udviklet lang tid inden mennesket opstod.

Er myrerne så en mere succesfuld art end menneskene? Måske. Det kommer an på, hvordan man måler succes. De er i hvert fald væsentligt flere end os. For hvert menneske på jorden findes der 2,5 millioner myrer.

Superorganismer
Myresamfundene er helt unikt organiserede som superorganismer, hvor de enkelte myrer fungerer som organismens celler. Blot kan cellerne, i modsætning til vores egne celler, bevæge sig uafhængigt af hinanden. 
Den organisering betyder, at en myre-superorganisme kan ændre form og være flere steder på samme tid. 

Forskellige kaster hos myrerne udgør superorganismens organer. Fx fungerer dronningen både som det hunlige og hanlige kønsorgan, og myrer, der kan sprænge sig selv i luften, kan agere immunforsvar. 
Myrerne er desuden i stand til at organisere deres millionsamfund helt uden ledere og ledelse. Ingen myre ved hvad der foregår, men det virker.

Nyttige og myreflittige myrer
Til dette videnskabsforedrag skal vi også blive klogere på, hvordan forskerne har haft held med at benytte myrer til at erstatte sprøjtegifte i frugtplantager. De nyttige myrer kan også hjælpe os med at finde nye typer antibiotika, der kan bruges imod resistente sygdomsbakterier.

PS: Vidste du for øvrigt, at en lille dansk myre er blevet til en af verdens dyreste fødevarer?
Aftenens foredragsholder er seniorforsker i insekt- og planteøkologi, Joachim Offenberg fra Aarhus Universitet.

NB! Foredraget er et opdateret udgave af foredraget med samme emne fra 2018.
Tirsdag den 25. april kl. 19-21
Kulturhus Måløv
Gratis billetter