Om dette arrangement

Tid
18:45 - 21:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Target
For voksne
Foredrag og debat

Det er bare en virus

07.03.23
Livestreamet videnskabsforedrag

Virus er det mindste smitstof. 
Det er overalt, og det trænger ind i og udnytter levende celler til at formere sig.
En del virus gør os syge. Hør om de vigtigste kendetegn for virus og hvordan virusforskerne må tænke for at bekæmpe virus.

Hvad er virus?

Uden for vores celler er virus blot en livløs partikel uden eget stofskifte og evne til at formere sig alene. Det er bare en mikroskopisk ”pose” af protein, der indeholder lidt gen-materiale. Men så snart denne “pose” penetrerer vores celler, sker der noget. Inde i en celle kan virus nemlig overtage kontrollen og tvinge cellens maskineri til at lave tusinder af nye viruskopier.

På denne måde påvirker virus hele klodens økosystem: de inficerer alt – både mennesker, dyr, planter, svampe og bakterier. Virus er overalt. 

Men hvad er de for nogle, disse virus? Dem der rammer os mennesker, dem bør vi kende.

Er virus farlig?

Coronaepidemien gjorde os særligt opmærksomme på én virus, men vi bliver alle udsat for en hel palet af dem igennem livet. Nogle virus er relativt fredelige, andre kan give alvorlige sygdomme – fra en almindelig forkølelse eller herpes til influenza, COVID-19, ebola, aids, abekopper og mange andre. 

Nogle virus nedkæmpes af vores immunsystem, andre bliver kroniske og kan forårsage mangeartede problemer. 
Der findes også virus, vi kan blive vaccineret mod eller behandlet for, mens der er andre, som vi efter bedste evne bør prøve at undgå.

Hør om de vigtigste kendetegn for virus, hvordan de opfører sig, hvordan klimaforandringer, migration og globalisering fører til udbrud, og hvordan virusforskerne er nødt til at tænke og arbejde kreativt i kampen mod dem.

Aftenens foredragsholder er overlæge og virusforsker Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut.

Bemærk: Dette er en opdateret udgave af det foredrag, vi udbød i marts 2020.

Tirsdag den 7. marts kl. 18.45-21
Kulturhus Måløv
Gratis billetter
 

Materialer